Tuesday, September 27, 2016

Sayang


Assalamualaikum w.b.t.. Salam sejahtera to those yang baca every entry (further)...

Just than today baru terasa nak betul-betul menaip. Hari-hari macam ada je idea yang datang untuk diluahkan dikongsi bersama but then terkubur begitu sahaja which is I just don't know why. Untuk entry permulaan, terasa nak membebel tentang sayang. Satu perasaan yang every manusia kat muka bumi ni ada (Allah kurniakan). But on how kita deal dengan perasaan sayang tu, diri kita sendiri yang handlelah. How you describe perasaan sayang tu everyone ada dia punya description sendiri kan. 

As far for me (seorang yang masih banyak belajar) sayang ni wide. Sayang Allah, Nabi, parents, keluarga (adik beradik, atok nenek, makcik pakcik, sepupu, kawan-kawan, kekasih, anak-anak). Luaskan? Dan setiap golongan tu perasaan sayang kita berbeza. On how kita luahkan, how kita tunjukkan, macam mana kita praktikkan. As far from me myself, I have some difficulties to show my love towards orang yang rapat dengan aku. Even my sisters say the same. Which kadang-kadang rasa takut nak terlalu sayang pun ada. 

Suka tengok orang bercinta, orang luah rasa sayang, try to think positive but then ia berlalu begitu sahaja. Suka tengok je la tapi sendiri rasa geli (sampai dah tahap ni). Out of families, aku baru umur 25 tahun dan pernah bercinta, berkasih sayang tapi kecewa (yet positively thinking, bukan jodoh. Lumrahkan, macam mana kita positif pun tetap ada rasa kecewa, sedih.) Just because we put on hope in certain relationship. But bila Allah kata bukan, maka bukanlah. My Ex's is now officially someone else's fiance. Soon to be married. Ambil masa untuk terima (current : me already move on). Tapi macam mana kita move on pun kadang-kadang kita teringat, terindu. TER je la (never follow this! haha). Mulut boleh kata terima apa sahaja, kena ingat satu, kita manusia biasa. Macam mana kita boleh terima keadaan, boleh terima jadi kawan, tapi hati kita lembut dengan tak lembut sahaja. Yes I know, susah for certain people just because she/he have put too much HOPE on the relationship. Usaha kena ada. Just then, jangan benci sahaja. Jodoh kita belum sampai.

So far 25 years old, this year I've almost 96% of wishes 'semoga cepat bertemu jodoh, nasi minyak and so on (yang related)'. Relax, baru 'jubli perak'. Not yet jubli emas. Walaupun ada orang dah mula gelar me as 'anak dara tua (she's forgot she has a daugther)', but chill la. Cousins I yang umur atas I ramai tak kawen lagi. Me even surround by kawan-kawan yang belum kahwin. So, tak gelabah la. Nak sayang orang bukan mudah. I've faced so many marriage yang tak bahagia, yang bermasalah, yang suami/isteri not yet matang dalam perhubungan pun ada, kaki pukul, hentak bini, bini gangster (hiksss). So, I know, Allah has the best plan for us. You just don't have to worry or think too much on it.

Go, live your life happily. Surround yourself by positive and supportive peoples (yang negatif boleh dah sepak jauh-jauh). Sometimes duduk sorang-sorang, me even makes a joke on myself. 'Tu lah, sibuk sangat nak belajar tinggi-tinggi, sibuk kerja, padan muka takde orang nak (bukan takda, ada tapi belum bersedia.)' Never make a decision to be in a relationship or marriage just because of sayang. Think twice. Ask for Allah guidance. For what reason? Adakah hanya kerana kita dah pasangan sama-sama baru kecewa? atau to make the Ex's jealous? atau terikut-ikut dengan trend? atau jealous sebab kawan-kawan ramai dah kahwin dan ada anak? atau memang kita betul-betul bersedia. Kahwin/dalam hubungan bukan semata-mata kerana sayang. Sayang tak bawa kita ke mana-mana. Macam mana usaha nak bawa hubungan tu ke arah yang lebih baik. Tanggungjawab, saling melengkapi, susah senang, banyak lagi. Yang penting, restu keluarga. Kalau setakat ikut trend, ikut perasaan sendiri baran tak habis, tak kemana jawabnya. 

XOXO